Bilinç Tercihi Belirliyor mu?

Bültenimizin bu sayısında alışveriş merkezlerini konu aldık. Mart ayının ortalarından itibaren olanca haşmetiyle günlük yaşamımızda etkisini gösteren covid-19 ve vesile olduğu pandemi öncesi dönemlerde, çoğumuzun daha çok çeşidi bir arada bulma,daha ucuza alma, bir çok markayı bir arada bulabilme, çocuklarımızın eğlenebilmesi, yeme-içme,sinema,sosyalleşme vb ihtiyaçlarımızı karşılamak için oldukça sık uğradığımız AVM’ler de malum dönemde müşteri ziyaretinde yaşanılan azalma nedeniyle ciro kayıpları sürecin yönetimini oldukça zorlaştırdı. Bizlerde ticari ve sosyal yaşamımızda önemli yer tutan ve yüzlerce insanın istihdam edildiği bu işyerlerindeki durumu uzmanlarının gözünden, kaleminden sizlerle buluşturmak istedik.

Tabi ki alışveriş denilince hemen aklımıza gelenler nihai tüketicilere sunulan ve onlar tarafından tüketilen günlük hayatımızın idamesinde önemli yer tutan giyim,yiyecek,beyaz eşya vb şeylerin alınıp satılması gelmekte ise de, bu alanı makale yazarı uzmanlarımıza bırakarak kendime, özellikle haziran ayının başından itibaren yatırımcılarımızın alışveriş konularını oluşturan konut,döviz,altın,hisse  senedi,fonlar gibi yatırım araçları arasındaki  tercihlerinde karar verme süreçlerini irdelemek istedim.

Malum pandemi döneminde insanların evlerinde kalmalarından kaynaklanan talep azalmasının yarattığı ekonomik daralmanın önüne geçilebilmesini teminen Devletimiz tarafından alınan ekonomik tedbirler beklenildiği gibi amacına uygun olarak piyasayı canlandırıcı etki yarattı.Örneğin konut kredilerinde uygulanan kredi faiz oranlarının düşürülmesi ve kredi ödemesinin bir yıl sonra başlatılması uygulaması gayrimenkul piyasasını oldukça hareketlendirdi. Benzer durum otomobil satışlarında da rekorları beraberinde getirdi.

Ancak bu durum, yani kredi dolayısıyla da mevduat faizlerinin düşük tutulması uygulaması birikimini mevduatta değerlendirenlerin başka yatırım araçlarını keşfi yada tercih etmeleri sonucunu yarattı. Burada küçük yatırımcıların çok büyük bir kısmının dövizi, daha kısıtlı bir kısmının ise hisse senedi alımını tercih ettiklerini ifade etmek gerekir. Dövize yapılan her kuruş yatırımın enflasyon ve hayat pahalılığı olarak yaşamımıza yansıdığı, bilinen bir konu olmasına karşın yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesabının yaklaşık 200 milyar Dolar tutarına ulaşmış olmasının nedeni/leri neler olabilir? 

Bildiğimiz bir gerçek dövizin ülkemizde uzun yıllardır küçük, büyük ayırt edilmeksizin tüm yatırımcıların gözünde parasının değerini korumada güven duyduğu bir yatırım aracı olduğudur. 

Aslında Sermaye Piyasası Kurumu tarafından yapılan düzenlemelerle yatırım fonlarının çeşitlendirilmesi suretiyle yatırıma konu edilebilecek enstrüman çeşiti oldukça artırıldı. Sanki bu noktada yapılması gereken  şey bahse konu düzenlemelerle yatırım alanında yaratılan alternatif çeşitlilik konusunda küçük büyük tüm yatırımcılar tarafından yaygın olarak bilinirliğinin sağlanması. Diğer akla gelen soru da yatırımcıların yatırım araçları arasından tercih yaparken danışmanlık hizmetinin istenen düzeyde yaygın olarak alınmamasının  danışmanlık maliyetleriyle ilgisinin olup olmadığıdır.  

Sağlıklı günler dileğiyle…

Benzer İçerikler

Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?

Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması durumunda devlete ödenmesi gereken vergidir. Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması

İncele

Duran Varlıklar ve Özellikleri

Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan daha kısa bir süre içerisinde nakde çevrilmeyecek olan değerlerdir. Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim