Gayrimenkul değerlemesi, taşınmaz bir mülkün değerine ilişkin olarak, gayrimenkulün konumu, büyüklüğü, niteliği, fiziksel özellikleri, bulunduğu piyasanın arz ve talep koşulları, genel ekonomik koşullar, yasallık durumu, gelir potansiyeli gibi kriterlere bağlı olarak bir tahmin ve takdir sürecidir.
Gayrimenkul değerlemesinin kapsamına başta arsa, arazi, konut, dükkan, fabrika, hastane, iş merkezi, ofis, depo, turizm tesisi, alışveriş merkezi gibi varlık türleri olmak üzere her türlü mülk tipleri girmektedir. Gayrimenkul değerlemesinin yanı sıra gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi de değerleme süreçlerinin bir parçasıdır.
Gayrimenkul değerlemesine, yalnızca bunlarla sınırlı olmamakla beraber genel olarak aşağıdaki amaçlara yönelik olarak başvurulur:
Gayrimenkul değerlemesinin Uluslararası Değerleme Standartları (UDS) hükümleri çerçevesinde bağımsız ve tarafsız bir değerleme uzmanı tarafından yapılması önemlidir. Ülkemizde gayrimenkul değerlemesi hizmeti sunma yetkisi, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Şirketlerine tanınmış olup SPK lisansına sahip şirketlerden hizmet alınması önerilmektedir.
SPK, BDDK ve RICS tarafından yetkilendirilmiş bir şirket olarak, gerek Türkiye genelinde gerekse yurtdışında 120’si kadrolu olmak üzere 300 kişilik ekibimizle her tür gayrimenkul için Uluslararası Değerleme Standartlarına ve etik kurallara bağlı bir biçimde tarafsız ve objektif olarak değerleme hizmetleri sunmaktayız.