Depreme Dayanıklı Ev Özellikleri Nelerdir?

Her ne kadar depreme dayanıklı ev kavramının mutlak bir ifadesi bulunmasa da, zemin etüdü yapılmış, bulunduğu zeminin özelliklerine uygun biçimde, gerekli mühendislik hizmetleri alınarak, deprem yönetmeliklerine uygun biçimde inşa edilmiş bir konut depreme dayanıklı ev olarak ifade edilebilir.  

Bina Deprem Testi Nasıl Yapılır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar vasıtasıyla riskli yapı tespiti yapılmaktadır. Uzmanlar gelip binayı genel olarak inceledikten sonra binanın taşıyıcı sistemine detaylı olarak inceleme başlatırlar. Binanın genel durumu, zemin analizi, yapının fay hatlarına olan yakınlığı da incelenir. Binadan karot alınarak, inceleme başlatılır ve sonrasında risk raporu hazırlanarak talep eden kişiler bilgilendirilir. Uzmanlar yapının depreme dayanıklı bina olup olmadığına karar verir. Gerekli görülürse güçlendirme işlemi başlatılabilir ya da bina tahliye işlemleri devreye konur.

Evin Depreme Dayanıklılığını Anlamak İçin Nelere Bakılır?

Taşıyıcı Sistemlerin Kontrolü Sağlanmalıdır

Öncelikle kolon ve kirişlerin statik projeye uygunluğu tespit edilmeli, projelendirilen haliyle yerinde inşa edilmiş durumun örtüşüp örtüşmediğine bakılmalıdır. Yanı sıra, var olan kolon ve kirişlerin sağlamlığı, çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Zemin Kontrol Edilmelidir

Zemin özellikleri deprem konusunda başlıca belirleyici etkenlerden biridir. Binanın gerektirdiği taşıma hesapları zeminden zemine farklılık gösterir. Depremlerde, yeterince sağlam nitelikte inşa edilmemiş binaların sağlam zemin nedeniyle ayakta kaldığı, ancak zayıf bir zemine inşa edilmiş olan, sağlam taşıyıcı özelliklere sahip binaların yıkıldığı ile sıkça karşılaşılmaktadır. Bu nedenle zemin etüdü yapılarak, zeminin özellikleri gözetilerek inşaat yapılmalıdır. 

Genel anlamda, depreme dayanıklı olan zeminler sert, taş veya kaya olan zeminlerdir. Ovalar, sulak alanlar, dere yatakları, bataklıkların kurutulması sonucu elde edilen alanlar deprem açısından daha riskli alanlardır. Bina zemini hakkında ayrıntılı bilgi, bina dayanıklılık testi sonuçlarına göre uzmanlar aracılığı ile edinilebilir.

Duvar Kontrolü Yapılmalıdır

Duvarlarda yer alan derin çatlaklar ve yamulmalar söz konusu ise bina depreme karşı risk altında olabilir. Bu nedenle, duvarlarda da gerekli muayeneler yapılmalıdır.

 

Bu metin bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup, şirketimiz depreme dayanıklılık hizmeti sunmamaktadır.

Benzer İçerikler

Kira Değer Tespiti

Son zamanlarda en çok gündem olarak konuşulan ve haberi yapılan konuların başında, mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki kira bedelleri gelmektedir. Kira değeri her dönem bir

İncele

Loder (Yükleyici) Nedir?

Arka ve ön kısmında çeşitli özellikteki kovaların yer aldığı loder, kazma ve yükleme gibi işlemlerin yapılmasına olanak tanır. Loder nedir sorusu, özellikle iş verimliliği arzu

İncele

Ev Ekspertiz Değeri Nasıl Hesaplanır?

Ekspertiz, gayrimenkullerin değerinin tespit edilmesi uygulamaları olarak tanımlanabilir. Ekspertiz, gayrimenkullerin değerinin tespit edilmesi uygulamaları olarak tanımlanabilir. Yapılan çalışmalarla birlikte tapu ve güncel imar bilgileri incelenir.

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim