Konut fiyatları bir süredir yükseliş trendi içinde. Faiz indiriminin fiyatlardaki etkisinin ne olacağı merak konusuyken uzmanlar da bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Faiz indiriminin artışta etkisi olduğunu düşünenlerinin yanı sıra maliyetlerin de fiyatları etkilediğini düşünenler de var. Peki fiyat artışı devam edecek mi? Faiz indirimiyle vatandaşın cebinde ne kadar kalacak… İşte merak edilen soruların yanıtı…
Faiz Indirimi sonrasında gözler konut tarafında fiyatlara ve kredilere çevrildi. Merkez Bankası 21 Ekim’de 200 baz puanlık faiz indirimiyle politika faizini yüzde 16’ya kadar indirmiş, sonrasında konut kredilerinin faiz oranlarında da indirime gidilmişti.
Ancak faiz indiriminin fiyatlarda artışa sebep olacağı öngörülürken, bu konuda uzmanların bir kısmı artışın bir süredir devam ettiğini ve bunun asıl sebebinin arz talep ve inşaat maliyet artışları olduğunu belirtirken bir kısmı da talebin yüksek olduğu Konut Piyasasıortamında faizlerin de etkisinin olacağının altını çizdi. İşte hurriyet.com.tr’ye görüş bildiren uzmanların Konut Fiyatları konusundaki incelemesi…
Gözle Görünür Bir Artış Yok
Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu faiz indirimi sonrası konut fiyatlarında yaşanan artışı değerlendirdi ve “Konut fiyatlarında faiz indirimi sonrasında henüz gözle görünür bir artış yaşanmadığını söyleyebiliriz. 2020 yılının yaz döneminde konut kredisi faiz oranlarında gerçekleşen indirim sonucunda, sıfır konutların büyük bir kısmı satıldığını ve inşaat maliyetlerinde ciddi oranda artışlar görüldüğünü, mevcut talebin konut stoğunun üstünde olması nedeniyle 2021 yılında konut fiyatlarında yüksek bir artış görüldüğünü söylemek yerinde olacaktır. Bu yüksek artış son dönemde de devam ediyor ancak faiz indirimi henüz doğrudan etkisini göstermedi” açıklamasında bulundu.
Faiz Değil Arz-Talep Farkı Etkiler
Budakoğlu gelecek dönemde faiz indiriminin konut fiyatlarını nasıl etkileyeceği konusunda da açıklama yaptı. Budakoğlu, “Faiz indiriminin piyasayı bir miktar daha hareketlendirmesini bekliyoruz ancak, konut stoğunun ve konut üretiminin yeterli düzeyde olmaması nedeniyle, önümüzdeki dönemde gerçekleşecek fiyat artışlarının faizden ziyade arz-talep farkından kaynaklanacağını düşünüyoruz” dedi.
Yabancı İlgisi Fiyatları Yükseltecek
Konut fiyatlarındaki artış beklentisiyle ilgili açıklamada bulunan Budakoğlu ‘Mevcut konut stoğunun ve konut üretiminin talebi karşılamaması, yabancı yatırımcının ilgisi gibi faktörlerden dolayı konut fiyatlarında artış beklentisi bulunduğunu söyleyebiliriz’ derken en fırsat dönemden de bahsetti ve “Genel olarak, her yıl yaz döneminde yazlık sayfiye bölgeleri dışındaki diğer şehirlerde konut satışlarının yavaşladığını, durgun bir dönem yaşandığını söyleyebiliriz. Öte yandan konut stoğunun fazla olduğu dönemlerde yıl sonuna doğru inşaat firmalarının stoklarını eritmek için indirime gittiği biliniyor ancak içinde bulunduğumuz bu dönemde stokların az olması nedeniyle bu yönde bir beklentimiz bulunmuyor” açıklamasında bulundu.
2023’ten İtibaren Yazlık Fiyatları Düşecek
‘Öte yandan, pandemi döneminin etkisiyle uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma durumu nedeniyle yazlık konutların kullanımı mevsimsel kullanımdan, yıl boyu kullanıma dönüşmüş ve yazlık bölgelerde konut fiyatlarında ciddi artış görülmüştü’ diyen Budakoğlu yazlık konutlardaki fiyat dalgalanmalarının nasıl ilerleyeceğini de belirtti.
Budakoğlu açıklamasında, “Özellikle yazlık bölgelerde 2023 yılı sonbaharından itibaren fiyatlarda bir miktar geri çekilme olacağını bekliyoruz. Zira eğitimin normale dönmesi ve yazlıkların bu yılın eylül ayından itibaren geçmişte olduğu gibi yazlık amaçlı kullanıma geri döndüğü görülüyor. Bu durumun sonucunda yazlık konutların kullanım süresi 2-3 ay ile sınırlı hale gelecektir. Ayrıca yeni projelerin hayata geçirileceğini göz önüne aldığımızda, yazlık konutlar için fiyatların zirveye geldiğini, önümüzdeki yıl fiyatlarda düşüş gerçekleşmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Vatandaşın Cebinde Kalacak Rakam
Budakoğlu faiz indirimi sonrasında vatandaşın cebinde kalacak rakamdan da bahsetti. Budakoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Kamu bankaları, faiz indirimi öncesinde ortalama aylık yüzde 1,37 puan üzerinden konut kredisi kullandırıyorken, 10 yıl yani 120 ay vadeli bir kredide, 500.000 TL kredi çekildiğinde yaklaşık 8.515 TL civarı bir taksit ortaya çıkıyordu. Faiz indirimi sonrası kamu bankaları aylık yüzde 1,29 puan üzerinden kredi kullandırmaya başlamış olup, bu durumda 8.215 TL civarında bir aylık taksit tutarı oluştuğu, yani 10 yıl vadeli, 500.000 TL tutarlı bir kredide aylık 300 TL’lik bir avantaj oluştuğunu, bunu kredinin 120 aylık vadesinde değerlendirdiğimizde ise 36.000 TL tutarında bir fark oluştuğunu söyleyebiliriz.”