Güneş Enerjisi Santrali Kurulacak Arazilerde Aranan Şartlar

Yenilenebilir enerji yatırımlarının son yıllarda günden güne önem kazanmasıyla birlikte, güneş enerjisi yatırımlarına duyulan ilgi de artıyor. Güneş tarlası olarak da adlandırılan güneş enerjisi santrallerinin kurulacağı arazilerin bazı kriterler taşıması gerekiyor. GES (Güneş Enerjisi Santrali) kurulacak arazilerde aranan şartları yazımızda bulabilirsiniz.

  • Güneş enerjisi santrali (güneş tarlası) kurulacak arazilerin öncelikle güney cepheye bakması gereklidir.  Kuzey, batı, doğu gibi diğer yönlere bakması halinde ise güneş enerjisi santralinin verimi düşecek ve yatırımın geri dönüş süresi uzayacaktır. Bu nedenle güney cepheye bakan arazilerin tercih edilmesi önerilmektedir.

Öte yandan GES kurulacak arazi güney cepheye bakıyor olsa bile, yakın çevresinde bir tepe veya gölge yaratacak herhangi bir unsur bulunuyorsa verimi düşecektir. 

  • GES kurulacak arazi için meteorolojik etüt raporu hazırlanmasında her zaman için fayda olduğunu söyleyebiliriz.  Meteoroloji raporuyla bölgenin ortalama güneş alma süresi ve yıl içindeki ortalama güneşli, yağmurlu, bulutlu vb. gün sayısı hesaplanabilir.
  • Güneş enerjisi santrali kurulacak bölgenin trafoya yakın olması gereklidir. Trafo ile arazi arasındaki mesafe arttıkça yatırımın maliyeti artacak, geri dönüş süresi uzayacaktır.
  • Arazinin kadastro yoluna/imar yoluna cepheli olması gereklidir.
  • Güneş enerjisi kurulacak arazinin jeolojik yapısı da dikkate alınması gerekli en önemli kriterlerden birisidir. Sel, taşkın, heyelan gibi riskler mutlaka dikkate alınmalıdır.
  • GES kurulacak arazinin toprak yapısı ve topoğrafik yapısı da dikkat edilmesi gerekli diğer unsurlar olarak göze çarpıyor. Örneğin kayalık bir araziye güneş enerjisi santrali kurulacaksa ilave yatırım yapılarak arazinin uygun hale getirilmesi gerekir. Topoğrafik açıdan eğimli arazilerde, yüzerinde tümsek veya çukur bulunan arazilerde yatırım maliyeti artacak ve yatırımın geri dönüş süresi uzayacaktır.
  • Arazinin bulunduğu bölgede etki alanı içerisinde taş ocağı, açık maden sahası, hafriyat sahası, termik santral gibi toz, kül, duman vb. yaratan bir unsur varsa bu durum güneş panellerinin normalden daha hızlı biçimde kirlenmesine yol açar ve verimi önemli ölçüde düşürür.
  • Bir araziye güneş enerjisi santrali kurma izni alınabilmesi için arazinin marjinal tarım alanı vasfına sahip olması gereklidir. Marjinal tarım arazisi kavramını açmak gerekirse, mutlak tarım arazisi, özel ürün arazisi ve dikili tarım arazisi dışında kalan diğer arazilerdir. Marjinal tarım arazisi sınıfındaki arazilerin tarımsal üretim potansiyeli çok düşüktür. Kısaca verimsizdir. Örneğin çorak, sulama imkanları çok kısıtlı, taşlık, mahsul kalitesi düşük olan araziler marjinal tarım arazisi olarak nitelendirilebilir. Arazi, marjinal tarım arazisi kriterlerini sağlıyor, ancak marjinal tarım arazisi statüsüne sahip değilse, ilgili bölgedeki tarım il/ilçe müdürlüklerine müracaat edip, yasal prosedürleri işleterek marjinal tarım arazisi olarak tescil edilmesine yönelik girişimde bulunulabilir.

Benzer İçerikler

Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?

Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması durumunda devlete ödenmesi gereken vergidir. Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması

İncele

Duran Varlıklar ve Özellikleri

Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan daha kısa bir süre içerisinde nakde çevrilmeyecek olan değerlerdir. Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim