İskan Nedir?

İnşaatı tamamlanmış bir yapının mimari projeye uygun yapıldığını tasdikleyen belgeye iskan ruhsatı denir.

İskan belgesi ile birlikte söz konusu binada oturma ve kullanma hakkına sahip olunur. Bu nedenle iskan “yapı kullanma izin belgesi” olarak da adlandırılır.

İskan belgesi, hukuki açıdan bir binanın oturulabilir olması için alınması zorunlu olan bir belgedir. Bir inşaat tamamlanmış olsa bile eğer iskan belgesi alınmamışsa henüz yaşam alanı olarak kullanılmaya uygun değildir. İskan belgesi olmayan binaların tamamının veya belli bir bölümünün oturumuna izin verilmediği gibi elektrik, su ve doğalgaz bağlantı izni de olmaz. Binanın iskan belgesinin alınabilmesi için inşaatının kısmen veya tamamen tamamlandığında resmi olarak bildirimi yapılmalıdır ve gerekli evraklar tamamlanarak kullanma izin belgesi alınmalıdır. Bu belge Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından düzenlenmektedir. İskan belgesinde tapu kaydı, bağımsız bölümler, ruhsat bilgileri ve mal sahiplerinin adları gibi bilgiler bulunur.

İskan Nasıl Alınır?

İskan belgesi alabilmek için bina inşaatını yapan firmanın yetkilisi veya müteahhidinin dilekçe ile birlikte ilgili belediyeye başvurması gerekmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra İmar Müdürlüğü tarafından görevlendirilen kişiler, inşaatın gerekli şartları karşılıyor olduğundan emin olmak için ziyarete gelirler. Eğer inşaat talimatlara uygun bir şekilde ilerliyor veya talimatlara uygun bir şekilde tamamlanmışsa müteahhitten veya mal sahibinden iskan için gerekli olan belgeleri toparlayarak Yapı Kullanma İzni Amirliğine müracaat etmeleri istenir. Talimatlara uygun bulunmayan inşaatlar için ise gerekli düzenlemeler tamamlandıktan sonra tekrar başvuru yapılabilir.

İskan Ruhsatı Almak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

İskan ruhsatı alabilmek için gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanarak ilgili belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanım İzin Birimi’ne iskan başvurusu yapılmalıdır.

İskan ruhsatı alabilmek için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

  • İskan belgesi için başvuru dilekçesi
  • Binaya ait tapu kayıt bilgileri
  • Mimari müracaat formu
  • Vergi dairesinden alınacak “borcu yoktur” yazısı
  • Telekom uygunluk yazısı
  • Bina cephe fotoğrafları
  • Proje Müellifleri Raporu
  • Yapı Denetim Kuruluşu raporu
  • İZSU, Dış Kanal Belgesi
  • Emlak ve Çevre Temizlik Vergileri ”Borcu Yoktur” belgesi
  • SGK ”borcu yoktur” belgesi
  • Sığınak Raporu
  • Yangın Tesisat Raporu

Yapı İskan Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Satın alınacak konut inşaat halinde ise kat irtifak tapularının olup olmadığı, eğer inşaat tamamlanmış ise iskan belgesinin olup olmadığı ve kat mülkiyetli tapularının çıkarılıp çıkarılmadığı mutlaka sorgulanmalıdır.

Yapı iskan sorgulamasını bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyenin imar müdürlüğüne başvurarak yapabilirsiniz. Eğer tapu sahibi iseniz yapı iskan sorgulamasını e-devlet üzerinden de yapabilirsiniz.

Yapı iskan sorgulamasını e-devlet üzerinden yapabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

  • e-devlet sistemine giriş yapın. (tapu kimin adına ise onun sisteminden bakılması gerekir).
  • Arama bölümüne “Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) Verilmesi” yazın.
  • “Uygulamaya Git” butonuna tıklayın.

Bir Binanın Yapı İskan Belgesi Yoksa Ne Olur?

Bir ev satın almaya karar verdiniz diyelim. Bu satın alım sürecinde herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için muhakkak kontrol etmeniz gereken birtakım bilgiler bulunuyor. Satın alacağınız ev hakkında bilmeniz gereken bu bilgiler sayesinde herhangi bir dezavantajlı durumda kalmayacaksınız.

Öncelikle kontrol etmeniz gereken nokta, satın alım yapacağınız binanın yapı iskan belgesinin bulunup bulunmadığı. Yapı iskan belgesi, bu inşaatın projeye ve yapı ruhsatına uygun bir şekilde tamamlandığını ve inşaat müteahhitinin herhangi bir borcunun bulunmadığını belirtmektedir. İskan, söz konusu inşaatın kullanıma açık olduğunun ilgili belediye ya da valilik tarafından resmen onaylanmış olması anlamına gelmektedir.

Yapı iskan belgesi olmayan binalar, resmiyette hala inşaat statüsünde değerlendirilmektedir. Bu nedenle iskan belgesi olmayan yapılarda satış gerçekleştirilirken daire olarak değil de arsa olarak satış yapılıyor. Yani daire değil de arsa tapusuna sahip oluyorsunuz.

Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara elektrik, su ve doğalgaz aboneliği verilmiyor. Bu aboneliklerin alınması için mutlaka iskan belgesi olması gerekiyor.

Benzer İçerikler

Pazar Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?

Pazar araştırması, işletmelerin müşteri beklentilerini, rakip durumunu ve piyasa trendlerini anlamalarına yardımcı olan kritik bir süreçtir. Bu süreç tüketicilerin düşüncelerini anlamak için anketler, odak grupları

İncele

Oto Ekspertiz Ücreti Ne Kadar

Oto ekspertiz ücreti konusu pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Oto ekspertiz fiyatları, aracın marka, model, yaş, kilometresi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ekspertiz işlemi

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim