Tapu İçin Gerekli Evraklar

Tapu işlemleri, son derece titiz yürütülmesi gereken bir konudur. Bu yüzden hem tapudan önce hem de tapudan sonra yapılması gereken işlemlere dikkat edilmelidir.

Ev, arsa, iş yeri, dükkan ve ofis gibi gayrimenkullerin kimlik belgesi tapulardır. Son derece önemli olan bu resmi evrak tapu, taşınmaz üzerindeki hak sahipliğinin kime ait olduğuna dair bilgi de vermektedir.

Tapu Nedir?

Tapu en basit tanımı ile arazi ya da gayrimenkullerin kimliği niteliğindedir. İllerdeki tapu sicil müdürlükleri tarafından verilen tapular, söz konusu bağımsız bölüm ya da gayrimenkul için en resmi belge olmakla birlikte, aksi ispat edilene kadar geçerliliğini korur. Halk arasında bu belgeye tapu senedi de denilmektedir.

Tapu kendi içinde üç gruba ayrılır. Kat mülkiyetli tapu, kat irtifaklı tapu ve hisseli tapu olarak sınıflandırma yapılır.

Kat mülkiyetli tapu: İnşaatı tamamlanan ve iskan belgesi alınan binalara verilen tapudur. Burada her bağımsız bölümün hak sahiplerinin ayrı ayrı kayıtlı tapuları bulunur.

Kat irtifaklı tapu: İnşaatı tamamlanamamış ya da eksikleri dolayısı ile iskan belgesi alınamayan binalara kat irtifakı tapusu verilir. Kat irtifaklı tapu ile arsa üzerindeki hak sahiplerine arsa payları kadar hisse verilir. Bu tapu türünde de dairelerin kime ait olduğu bellidir.

Hisseli tapu: Bir arsa ya da gayrimenkul üzerinde payı bulunan hissedarların sayısı ve isimlerinin yazılı olduğu tapudur. Gayrimenkulde herkesin payı eşit miktarda bulunur. Hangi dairenin kimin olduğu belli değildir, hak sahipleri kendi aralarında bu taksimi yaparlar.

Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tapu işlemleri, son derece titiz yürütülmesi gereken bir konudur. Bu yüzden hem tapudan önce hem de tapudan sonra yapılması gereken işlemlere dikkat edilmelidir.

Tapu işlemi yapılmadan önce yapılması gereken işlemler;

  • Emlak vergisi ve tapu harcının kim tarafından ödeneceği önceden belirlenmeli.
  • Tapu masrafı, emlakçı komisyonu, dosya masrafı gibi giderler için ek bütçe ayrılmalı.
  • Kredi kullanılmak isteniyorsa, bankalar ile görüşme yapılıp, onay alınmalı.
  • DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası yapılması unutulmamalı.
  • Satışı yapılacak konutun bulunduğu belediyeden rayiç bedel öğrenilmeli, bunun üzerinden emlak vergisi ödenmeli.
  • Tapu sahibi ya da vekili, tapu müdürlüğüne randevu için başvuruda bulunmalı.
  • Tapu harç ücreti ödenmeli.

Tapu günü yapılması gereken işlemler;

  • Randevu saati geldiği zaman tapu müdürlüğünde bulunulmalı.
  • Ödenen tapu harcının dekontu, memura verilmeli.
  • Satış evrakları her iki taraf arasında imzalanmalı.
  • Kredi kullanılması durumunda, bankadan kredi açılış evrakları imzalanabilir.

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

Halk arasında tapu masrafı olarak da adlandırılan tapu harcı, satışı yapılan mal için beyan edilen satış fiyatının yüzde 4’ü üzerinden hesaplanmaktadır. Bu ücret, tapu alım satımı sırasında bir defaya mahsus ödenir. Basit bir hesap ile 1.000.000 TL’ye bir ev aldığınız zaman bu tutarın yüzde 4’ü üzerinden yani 40 bin TL tapu harcı, ödemeniz gerekir.

Tapu Masrafını Kim Öder?

Alıcı ve satıcı arasında tapu masrafını kimin ödeyeceği her zaman dile getirilen bir sorun olmuştur. Tapu masrafı ödenmesi hususu mevzuat ile açıkça belirtilmiştir.  Burada toplam fiyat üzerinden ödenecek olan yüzde 4’lük masraf eşit bir şekilde ödenir. Hem alıcı hem satıcı yüzde 2’lik ödeme ile tapu masrafını ödemiş olur. Ancak yapılacak pazarlık ve anlaşma ile tapu masrafını tek bir taraf ta ödeyebilir. Burada yasal bir engel bulunmuyor.

2022 Yılında Tapu Masrafı Ne Kadar Tutmaktadır?

Tapu harcı her zaman söz konusu taşınmazın satış fiyatının yüzde 4’ü üzerinden hesaplanır. Bunun üzerine bir de döner sermaye bedeli ödenir. Resmi bir ücret olan döner sermaye bedeli 2022 yılı için 157 TL olarak uygulanmıştır. Ayrıca 21,50 TL’lik ilave hizmet bedeli ile birlikte 178,50 TL’lik ücret ödemiş olursunuz. Bir örnek ile açıklayacak olursak;

1.000.000 TL’lik ev için yüzde 4 üzerinden yani 40 bin TL tapu harcı ve 178,50 TL de döner sermaye bedeli ödenir. Böylece tapu masrafı için 40 bin 178 TL 50 kuruş masraf ödenmiş olur.

Tapu Harcı Ne Zaman Ödenir?

Tapu harcı, tapu müdürlüklerinde yapılan başvurunun ardından ödenebilir. Yaptığınız başvuru sonrası ödenecek olan tutar ve süre ile ilgili telefonunuza mesaj gelecektir. Bu mesaj doğrultusunda ödemenizi yapabilirsiniz.

Tapu harcı nereye ödenir?

Tapu harcını bankalar üzerinden kolayca ödeyebilirsiniz. Yine Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulama sayfası üzerinden de ödemenizi banka kartınız ya da kredi kartınız ile gerçekleştirebilirsiniz.

Tapu İşlemleri İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Tapu devir işlemlerinde hem alıcıdan hem de satıcıdan farklı evraklar istenir. Bu evraklar şunlardır:

Satıcıdan istenen evraklar;

  • Tapunun aslı veya fotokopisi
  • 1 adet vesikalık fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Vergi borcu yoktur kağıdı
  • Tapu işlemi emlakçı üzerinden yapılıyorsa vekaletname.

Alıcıdan istenen evraklar;

  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Tapu işlemi emlakçı üzerinden yapılıyorsa vekaletname.

Alıcı ya da satıcı tüzel kişilik ise, o zaman da aşağıdaki evrakların bulundurulması zorunludur: 

  • Vergi levhası aslı ve fotokopisi
  • Şirket yetkisi imza sirküleri
  • Belediyeden alınacak borcu yoktur kağıdı ve rayiç değer bilgisi
  • DASK sigortası

Benzer İçerikler

Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?

Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması durumunda devlete ödenmesi gereken vergidir. Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması

İncele

Duran Varlıklar ve Özellikleri

Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan daha kısa bir süre içerisinde nakde çevrilmeyecek olan değerlerdir. Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim