2023 Konut Kredi Faizleri

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yapılan duyuruyla 2023 konut kredi faizleri  oranları belli oldu.

2023 konut kredi faizleri hakkında spekülasyon uzun süredir devam ediyordu. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yapılan duyuruyla 2023 yılı için konut kredisi faiz oranları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yapılan duyuruya göre önümüzdeki dönemde ve 2023 yılı itibariyle konut kredilerinde faiz oranları kademeli olarak değişkenlik gösterecek. Kademeli kredi faizi olarak tanımlanan yeni sistemde aynı zamanda vade süreleri de uzatıldı. Nebati tarafından yapılan açıklamada konut kredisi vadesinin 15 yıla kadar yükseltilebileceği belirtildi. Buna karşın yapı, inşaat ve emlak sektörlerinin 2023 konut kredi faizleri kapsamında beklentisi ise faizlerin %0,65 ile %0,99 aralığına düşürülmesi yönünde.

2022 Aralık ve 2023 Konut Kredi Faiz Tahminleri

2023 konut kredi faizleri hakkında birçok öngörü bulunuyor. Özellikle son olarak Bakan Nebati tarafından yapılan açıklamada detaylara yer verilmemesi, henüz düzenleme aşamasında olan kademli faiz oranları hakkında çeşitli tartışmaların yaşanmasına sebep oldu. Detayları açıklanmayan konut kredisi projesinde kademli olarak kredi faizleri belirlenecek.

Söz konusu konut kredisi projesi kapsamında üç farklı kredi faizi sistemi uygulanacağı öngörülüyor. Kademeli kredi faizi yönteminde; üst, orta ve alt gelirli vatandaşlar için farklı faiz oranları devrede olacak. Konut kredisi faizlerinin kademli olarak yeniden planlanmasıyla birlikte konut ve emlak sektörünün yeniden canlanması planlanıyor.

Öte yandan 2023 konut kredi faizleri hakkında tahminler de gelmeye başladı. Bakan Nebati’nin son açıklamasına ve daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama göre, kademeli konut kredisi faizlerinin %0,65 ile %1,20 aralığında olacağı düşünülüyor. En alt kademede yer alan dar gelirliler konut kredisi almak istediğin %0,69 ile başvuru yapabilecek.

Konut Kredisi Faizlerinin Yükselmesine Paralel Olarak Satışlar Gerilemişti

2023 konut kredi faizleri öngörülerinden bağımsız olarak 2022 yılında faizlerin yükselmesine paralel olarak konut ve emlak sektöründe gerileme yaşanmıştı. Konut satışlarındaki gerileme TÜİK istatistiklerine de yansıdı. TUİK tarafından yapılan çalışmada 2022 yılının ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışları %25,3 oranında geriledi.

Konut satışlarının bu denli gerilemiş olması sektörde büyük bir durgunluğa neden olmuştu. Söz konusu durgunluğun sebebini konut kredisi faiz oranlarının yüksek olmasına bağlayan uzmanlar, 2023’ten önce hükümetin atacağı adımlara odaklandı. Bu doğrultuda açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, söz konusu tartışmaları sonlandırdı.

Bakan Nebati, yaptığı açıklamada kademli konut kredisi faizi uygulamasının sinyallerini verdi. Bakanın açıklamalarından satır başları arasında ön plana çıkanlar arasında kredi vadelerinin 15 yıla kadar uzayabileceği oldu. Aynı zamanda kademli faiz sisteminde kredi çekecek vatandaşın ekonomik durumu kadar satın alınacak konutun değeri de önemli olacak.

Bakan Nebati, 10 milyon TL’lik bir konut için kredi çekilmesi durumunda faiz oranının daha yüksek bir tutarda konut için ödenecek faizden daha düşük olacağı örneğini verdi. Bu doğrultuda kredi ile satın alınacak konutun tutarı yükseldikçe faiz oranı da aynı şekilde artacak. Öte yandan 2023 konut kredi faizleri hakkında yeni uygulamanın yılbaşından sonra hayata geçeceği düşünülüyor.

2023 Konut Kredi Faizini Belirleyen Etkenler

2023 konut kredi faizleri hakkında tartışmalar devam ederken vatandaşların en çok merak ettiği konular arasında kredi faiz oranlarını belirleyen etkenler yer alıyor. Konut kredisi faizlerini belirleyen birçok detay bulunuyor olmakla birlikte oranları etkileyen en önemli unsur şüphesiz devletlerin sahip olduğu ekonomi politikalarıdır.

Ayrıca ekonomi politikasının yanı sıra konut kredilerinde faiz oranları, siyasi iklime göre de farklılık gösterir. 2023 konut kredi faizini belirleyen etkenler arasında en önemlileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Siyas
  • et ve siyasi iklim,
  • Ekonomik göstergeler ve uluslararası kredi notu,
  • Seçkim ve iç politika,
  • Merkez Bankası’nın tutumu,

Tüm bu durumlar özellikle son dönemde sadece konut kredileri kapsamında değil genel anlamda kredi oranlarını etkileyen en önemli faktörler oldu.

Siyaset ve siyasi iklim, 2023 konut kredi faizleri hakkında da önemli bir belirleyici olacak. Politikanın yükselen konut fiyatları ve emlak sektöründeki durgunluk karşısında alacağı tutum büyük oranda 2023 konut kredisi faizlerini etkileyecek. Ayrıca hükümetin yeni projelerle emlak ve konut sektörünü desteklemesi, aynı oranda faizler üzerinde de etki gösterecektir.

Bununla birlikte daha önce açıklanan “Sosyal Konut Projesi” kapsamında hükümet, dar gelirli yurttaşlar için ve sahibi olabilme yolunun kapılarını aralamıştı. Fakat konut kredisi faizleri ile proje desteklenmedi. 2023 konut kredi faizleri hakkında belirleyici bir diğer unsur da şüphesiz ekonomik göstergeler olacaktır.

Ekonomi politikaları, sadece ulusal çapta değil aynı zamanda uluslararası alanda da önemli etkiler göstermektedir. Bu doğrultuda 2023 yılı öncesinde tercih edilecek ekonomi politikaları ve buna bağlı olarak uluslararası kredilendirme kuruluşlarının Türkiye öngörüleri, 2023 konut kredi faizleri hakkında oldukça belirleyici bir faktördür.

Ayrıca yaklaşan seçimler ve hükümetin ekonomiyi iyileştirme hamleleri kapsamında ortaya koyacağı projeler, faiz oranlarını etkiler. Özellikle asgari ücretin açıklanması konut kredi faizlerinde önemli bir değişimin gözlemlenmesini sağlayabilir. Son olarak ise Merkez Bankası’nın artan enflasyon ve işsizlik ile mücadele kapsamında kullanacağı yol haritası 2023 yılında konut kredi faiz oranlarını etkileyecek bir diğer faktör olacaktır.

Bankaların ve Yetkili Kurumların 2023 Konut Kredisi Faizi Görüşleri

2023 konut kredi faizleri hakkında banka ve diğer finansal kuruluşlardan herhangi bir öngörü bulunmuyor. Bununla birlikte başta devlet bankaları olmak üzere bankalar, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarından sonra hazırlıklara başladı. Bakanın açıklamalarının ardından özellikle devlet bankaları kademeli olarak uygulanacak faiz oranlarını adapte olacak.

Bununla birlikte çeşitli devlet bankalarında konut satın almak isteyen vatandaşlara özel farklı uygulamalarda bulunuyor. Büyük oranda sınırlı bir alanı temsil edecek şekilde belirlenen bu uygulamalarda kredi faizleri ciddi oranda düşük tutuldu. Vakıfbank tarafından uygulanan “Kentsel Dönüşüm Kredisi” söz konusu kredi çalışmalarına bir örnek teşkil ediyor.

“6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında Vakıfbank tarafından afet riski altında olan yapılarda ikamet eden vatandaşlara özel olarak uygulanan “Kentsel Dönüşüm Kredisi”, bu tarz yapıların yeniden inşa edilmesi adına finansman desteği sağlıyor. İkamet ettiği yapı afet riski altında olan vatandaşlar, bu kredi olanağı başvuruda bulunarak %1.29 faiz oranından yararlanabilecek.

Şimdiye Dek Açıklanan Konut Kredi Faizleri

2023 konut kredi faizleri hakkında kamu ya da özel sektörde faaliyet gösteren bankalar tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Bununla birlikte Bakan Nebati tarafından yapılan açıklama sonrasında bankaların bir bir harekete geçtiğine dair önemli duyumlar alındı. Yılbaşından önce bankaların 2023 yılı projeksiyonu kapsamında konut kredisi faiz oranları hakkında çeşitli kampanyalar düzelemeye başlayacağı düşünülüyor.

Özellikle kamu bankalarının, seçimden önce konut kredileriyle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara oldukça cazip oranlarla finansman sağlayabileceği belirtiliyor. 0,65 ile 1,20 aralığında olması beklenen 2023 konut kredi faizleri hakkında kampanyaların aralık ayı itibariyle başlayacağı düşünülüyor. Aynı zamanda devlet bankaları tarafından yapılacak kampanyalara özel bankaların da düşük faiz fırsatlarıyla destek olacağı beklentisi bulunuyor.

Benzer İçerikler

Pazar Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?

Pazar araştırması, işletmelerin müşteri beklentilerini, rakip durumunu ve piyasa trendlerini anlamalarına yardımcı olan kritik bir süreçtir. Bu süreç tüketicilerin düşüncelerini anlamak için anketler, odak grupları

İncele

Oto Ekspertiz Ücreti Ne Kadar

Oto ekspertiz ücreti konusu pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Oto ekspertiz fiyatları, aracın marka, model, yaş, kilometresi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ekspertiz işlemi

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim