Ev Değeri Nasıl Hesaplanır?

Evlerin değerini hesaplamak için kullanabileceğiniz tek bir formül ya da yöntem yoktur. Bunun yerine teknolojiyi kullanabilir, civarda bulunan evlerin fiyatları ile kıyaslayarak bir fiyat oluşturabilir ya da bir gayrimenkul değerleme uzmanından yardım alabilirsiniz.

Gayrimenkul, Türkiye’deki en iyi yatırım araçlarından biridir. Bu yüzden özellikle yatırım için ev almış olan yatırımcılar, evlerini değerinden daha aşağıya satmak istemezler. Peki bir evin  ya da gayrimenkulün değeri nasıl hesaplanır? Ev değeri hesaplama için kullanılan çeşitli yöntemlere birlikte bakalım.

Sabit Bir Ev Değeri Hesaplama Formülü Var Mı?

Evlerin değerini hesaplamak için kullanabileceğiniz tek bir formül ya da yöntem yoktur. Bunun yerine teknolojiyi kullanabilir, civarda bulunan evlerin fiyatları ile kıyaslayarak bir fiyat oluşturabilir ya da bir gayrimenkul değerleme uzmanından yardım alabilirsiniz. Tüm bunlarla birlikte evinizin gerçek değerini ortaya çıkarmış olursunuz. Aksi takdirde, evinize piyasa fiyatından daha düşük bir değer çıkarma ihtimaliniz bulunuyor. Ya da piyasa fiyatından daha yüksek fiyat çıkarırsanız, evinizi satmanız daha zor olacaktır.

1. Benzer Konumdaki Evler ile Kıyaslayarak Konut Değeri Hesaplama

Türkiye’de konutların değerlerini belirlemek için en fazla kullanılan yöntemlerden biri, civardaki benzer konumdaki evlerin fiyatları ile kıyaslama yapmaktır. Bu yöntem her ne kadar yaygın olarak kullanılsa da ev sahiplerini yanıltabilir. Kıyaslama yaptığınız ev ile sizin kendi evinizin özellikleri aynı mı bunları dikkate almanız gerekir. Kıyaslama yöntemi ile konutunuzun değerini belirlerken,  konutun büyüklüğü, ulaşım akslarına uzaklığı, dairenin bulunduğu kat ve cephesi gibi özellikleri göz önünde bulundurarak kıyaslama yapmalısınız. Ancak yine de sadece bu kriterlere göre bir fiyat belirlemesi yapmak sağlıklı bir yöntem değildir.

2. Kira Bedeline Göre Ev Değerini Hesaplama

Ev fiyatı belirlemede, evin kira getirisi ile bir hesaplama yapılabilir. Türkiye’de konutların yatırımlarının geri dönüşü ortalama 17-20 yıl olarak hesaplanır. ortalama 18 yıl baz alındığı takdirde, konutu kiraya verdiğinizde size 18 yılda getireceği para evin gerçek değerini hesaplamanıza yardımcı olacaktır. Bu yöntemle, kirası yüksek olan evlerin satış fiyatlarının da yüksek olduğu unutulmamalıdır. Kira amortisman süresi, il ve ilçelere hatta mahallere göre bile farklılık gösterebilmektedir.

3. Emlak Danışmanlarından Bilgi Alarak Konut Değeri Hesaplama

Emlak danışmaları, gayrimenkulünüzün fiyatını belirlemede size doğru bir yol gösterici olacaktır.  Özellikle evinizin bulunduğu semtte emlakcılık yapan firmalara giderek, konutunuzun tüm özelliklerini eksiksiz bir şekilde anlatın. Bu bilgileri verirken, etrafında bulunan sosyal tesisler, belediye imar durumu, kentsel dönüşüm kapsamında olup olmadığı gibi bilgileri de vermelisiniz. Tüm bu bilgiler ışığında, emlakcınız size referans bir fiyat verecektir. Konutunuzun piyasa koşullarındaki değeri ile ilgili bilgi almak için eksiksiz bilgi vermemeye çalışın. Çünkü sizin orada atlayacağınız küçük bir detay bile konutunuzun değerinin düşük çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden gayrimenkul danışmanını konutunuza getirerek, yerinde inceleme yapmasını sağlayabilirsiniz. Böylece yanlış oluşabilecek fiyat risklerinin de önüne geçmiş olursunuz.

Birkaç gayrimenkul danışmanından bu şekilde destek alarak, kendi fikrinize en uygun fiyatı da oluşturabilirsiniz.

4. Konut Kredisi için Ev Ekspertiz Değeri Hesaplama

Ev almak için konut kredisi kullandığınız zaman, banka sizin adınıza bir ekspertiz görevlendirerek ev ile ilgili araştırma yaptırır ve size bir fiyat verir. Bu fiyat sizin aklınızdan geçen fiyata yakın değilse, o zaman raporu inceleyerek, buradaki bilgileri yeniden gözden geçirebilir, yanlışlık varsa düzelttirebilirsiniz.

5. Dijital Teknolojiler ile Evinizin Değerini Öğrenin

Her geçen gün gelişen teknolojinin nimetlerinden yararlanarak, konutunuzun değerini öğrenebilirsiniz. Bunun için sahibinden.com, Hürriyet Emlak, Emlakjet gibi gayrimenkul portallarını kullanabilirsiniz. Buralarda konutunuzun bulunduğu mahalle ve sokaktaki aylık ve yıllık fiyat değişimlerini görebilir, son fiyatlara göre konutunuzun fiyatını hesaplayabilirsiniz. Yine endeksa.com ile de konutunuzun bilgilerini girerek, değerini öğrenebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?

Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması durumunda devlete ödenmesi gereken vergidir. Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması

İncele

Duran Varlıklar ve Özellikleri

Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan daha kısa bir süre içerisinde nakde çevrilmeyecek olan değerlerdir. Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim