-
Benzer İçerikler
Metaverse dünyası gerçek dünyaya paralel biçimde oluşturulan birçok farklı platformdan oluşuyor. Bunların her biri birbirinden ayrı biçimde kurgulanmış ve ayrı biçimde işler durumda. Son dönemde arsa yatırımlarının git gide ön plana çıktığını görüyoruz. İşin gayrimenkul boyutuna baktığımızda, bazı platformlardaki arsalara yoğun talep olduğunu görüyoruz. Platformlar genellikle gerçek dünya baz alınmadan sıfırdan kurgulanmış gezegenler olarak gelişirken, bazı platformların ise dünya haritasını baz alarak oluşturulduğu ve gerçekte dünya üzerinde fiziksel olarak yer alan il, ilçe ve mahallelerin sanal halinin oluşturulduğu görülüyor.
Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesi sonrasında metaverse dünyasında arsa yatırımlarının çok büyük bir ivme kazandığını görüyoruz.
Atari SA isimli bir şirket Sandbox uygulaması üzerinde şimdiye kadar ki en büyüm alımlardan birini gerçekleştirdi ve 24*24 büyüklüğünde bir metaverse parseli için 4.3milyon usd ödedi. Bunu yaparken aynı metaverse evreni içerisindeki emsal mülklerin satış fiyatlarını baz aldı.
Başka bir girişim olan Metaverse Group ise Decentraland uygulaması üzerinden 2.43 milyon USD ödeyerek gayrimenkul geliştirme amaçlı bir arsa satın aldı.
Metaverse dünyasının ilk duyulmaya başladığı dönemde fiyatlar oldukça düşükken, gelinen noktada fiyatların gerçek dünya ile yarışır hale gelmeye başladığını görüyoruz. Özellikle ilerleyen dönemde metaverse dünyasındaki arsalar üzerinde gayrimenkul geliştirme projeleri gerçekleştiği takdirde metaverse dünyasındaki gayrimenkullerin gelir üreten mülklere dönüşmesi bekleniyor.
Yukarıda da isimlerini verdiğimiz popüler evrenler birbirinden bağımsız olarak tasarlanmış durumdalar; henüz birbirleriyle bir konuşma özelliği bulunmadığı için örneğin Dünya’da yer alan bir konum farklı evrenlerde tekrar satışa sunulabilir ve yatırımcıya satın alma şansı doğar. Bu durumda Metaverse genelinde kıtlık faktörünün oluşmasından bahsetmek çok da gerçekçi olmaz gibi duruyor.
Sonuç olarak, Metaverse dünyasında da arsanın değerini belirleyen başlıca unsurlar:
Metaverse piyasasında şu an için regule bir piyasanın yanı sıra bilinçli bir alıcı ve bilinçli bir satıcı kitlesinin mevcudiyetinden dolayısıyla Pazar Değerinden bahsetmek oldukça zor çünkü her şeyden önce satın alınacak unsurun nasıl kullanılacağı, ne tür yararlar sağlayacağı vb. konular henüz açıklığa kavuşmuş değil.
Öyle gözüküyor ki; sanal evrenin bu erken aşamasında, değer algısı yerine, sadece satıcı tarafından belirlenen fiyatlardan bahsetmek şu an için gerçekçi olacaktır.
Bu noktada yatırım kararının bir değer esası ile ilişkisinin kurulması söz konusu olacaksa bu biraz zorlama ile de olsa ancak Yatırım Değeri ile ifade edilebilir.
Uluslararası Değerleme Standartlarına göre yatırım değeri kavramında değer tespiti hangi kişi, kurum ya da kuruluş için yapılıyorsa o kişi, kurum ya da kuruluşun içerisinde bulunduğu durum, risk algısı ve beklentileri esas alınarak yapılmakta. Böylece aynı taşınmazın alıcı konumundaki farklı gerçek kişi, kurum ya da kuruluşlar açısından ifade edeceği yatırım değeri beklenti ve risk algılarındaki farklılıklara göre değişiklik arz edebiliyor.
Metaverse dünyasında satın alınan sanal mülkler, elbette ki gerçek dünyadaki gayrimenkuller gibi elle tutulur somut faydalar sağlamıyor ancak metaverse dünyasında da üzerine bina inşa edilebilecek, mağaza, konser salonu, tiyatro, alışveriş merkezi, otel, spor ve eğlence tesisleri gibi gelir getiren sanal gayrimenkuller inşa edilmesi gerçek dünyada var olan gayrimenkul türlerinin aynılarının hatta daha ötesinin oluşturulması hedefleniyor. Metaverse dünyasında inşa edilecek gayrimenkullerin ziyaretçi çekmeye başladıkça gelir üretmesi ve kazanç oluşturması bekleniyor.
The Sandbox ve Decentraland metaverse arsa yatırımı konusunda en ön planda olan platformlar. Bu platformlar ilerleyen dönemde daha fazla arsa üretmeyeceklerini belirtiyorlar. Bu iki platform hali hazırda başı çekerken, OVR, Axie Infinity, Somnium, Cyrptovoxels, Upland gibi platformlar da diğer ön plana çıkanlar olarak sıralanabilir.
Hali hazırda metaverse platformlarındaki gayrimenkul piyasası ile ilgili olarak gerçek dünyadaki benzer bir piyasa olmadığını, alternatif platftormlar kurulduğunu, bunların birbirinden bağımsız işlediğini görüyoruz. Kuşkusuz ki gerçek dünyada yapılan her gayrimenkul yatırımı arzın kısıtlı olduğu bir ortamda gerçekleşiyor ancak metaverse platformları hakkında aynısını söylemek mümkün değil. Tıpkı kripto paralarda olduğu gibi bu alanda da sürekli olarak yeni platformlar ortaya çıkıyor ve yeni alanlar açılmış oluyor. Öte yandan yapılan gayrimenkul yatırımlarının gelir yaratma konusundaki belirsizlik, piyasadaki regülasyon eksikliği gibi faktörler dikkate alındığında şu an için riskleri de bünyesinde barındıran bir konu olduğunu söylemek yerinde olacaktır.