Parsel nedir, nasıl sorgulanır?

Arsa, daire, dükkân gibi taşınmaz gayrimenkul alınacağı zaman insanların öncelikli olarak baktıkları şey parsel durumudur. Söz konusu taşınmazın bulunduğu yerde imar durumu ve hak sahipliği durumu nedir gibi çeşitli soruların cevabı parsel sorgulama ile öğrenilebilmektedir.

Parsel Nedir?

Parsel genel olarak, imar ve tapu yasalarına göre sınırları belirlenmiş, ayırılmış toprak parçasıdır. Parseller, imarlı ve imarsız olarak da sınıflandırılmaktadır. Halk arasında 18 uygulaması olarak bilinen İmar Kanunu’nun 18. Maddesine göre ayrılmış parseller imarlı parseller, 18. Maddeye göre ayrılmamış parseller imarsız parsellerdir. Parsel üzerinde tek bir kişi hak sahibi olabileceği gibi birden fazla kişi ya da şirket, kurum da parsel üzerinde hak sahibi olabilmektedir. Parsellerin tam yerini ve kanuni olarak çizilmiş sınırlarını öğrenmenin en iyi yolu, tapu kaydında yazan bilgilere göre sorgulama yapmaktır.

Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Arazi ya da konut alacak vatandaşlar, parselin bulunduğu konum hakkında detaylı bilgi almak için sorgulama yapmalıdır. Parsel sorgulama, devletin ilgili birimleri tarafından vatandaşlara sunulan ve fazlaca kullanılan hizmetlerden biridir. Parsel sorgulama yapmak tapu dairesinden randevu alarak, orada işlem yaptırmanıza gerek kalmıyor.  İnternet üzerinden randevu alma derdi olmadan, sorun yaşamadan tapu sorgulama işlemini basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Parsel sorgulama işlemleri iki türlü yapılmaktadır. Birincisi E-Devlet üzerinden sorgulama yapılabiliyorken, bir başka yol olarak da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından verilen TAKBİS sistemi üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirebiliyor.

E-Devlet Üzerinden Parsel Sorgulama

Türkiye’de birçok online işlemin yapılabildiği E-devlet hizmetinden, tapu kaydı, parsel sorgulama işlemleri için de yararlanılmaktadır. Kullanımı kolay ara yüzü, basit sorgulama ekranı ile dakikalar içerisinde E-Devlet üzerinden parsel sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için parselin tapu üzerinde kayıtlı olduğu kişinin E-Devlet şifresinin bulunması ve sisteme giriş yapması gerekir. E-Devlet sistemine giriş yapan tapu kaydındaki parsel sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama sekmesinden parsel bilgilerine ulaşabilir. Kişinin T.C. kimliğine kayıtlı olan tüm taşınmazlar, il, ilçe, köy, mahalle olarak karşısına çıkacak ve burada taşınmazların niteliği, ada-parsel numaraları, parsel üzerinde başka hak sahipliği var mı yok mu, üzerinde haciz var mı yok mu gibi tüm bilgilere erişilebilir. Yine aynı sorgulama sayfasında istenirse detaylar sekmesi sayesinde, parseli harita üzerinde konumlandırılmış bir şekilde görebilirsiniz. Böylece parselin bulunduğu alandaki yapılaşma ya da arazi durumu hakkında daha fazla fikir sahibi olursunuz.

TAKBİS Üzerinden Parsel Sorgulama

Parsel sorgulama yöntemlerinden bir diğeri de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden yapılacak sorgulamalardır. TAKBİS üzerinden sorgulama yapmak için kimlik bilgisine ihtiyacınız yok. Sadece parselin bulunduğu il, ilçe, mahalle ve ada parsel numaralarını bilmeniz yeterli olacaktır. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ üzerinden açılan ekranda sol tarafta bulunan bilgileri girdikten sonra parsel hakkında detaylı bilgiye ulaşmış olacaksınız. Burada da yine E-Devlet uygulamasında olduğu gibi parselin ya da parsel üzerinde bulunan taşınmazın uydu görüntüsünü görebilir, etrafındaki yapılaşma hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Parsel sorgulama yapmak, taşınmaz gayrimenkul alacak kişilerin mağdur olmasının önüne geçmektedir. Parsel sahibinin, parsel hakkında yanlış beyanda bulunması, konumunu yanlış verme gibi risklere karşı, parsel sorgulaması ile kendinizi daha güvene almış olursunuz. Dakikalar içerisinde gerçekleştireceğiniz bu parsel sorgulama işlemi, büyük mağduriyetler yaşanmasının da önüne geçecektir.

Benzer İçerikler

Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?

Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması durumunda devlete ödenmesi gereken vergidir. Değer artış vergisi, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılması

İncele

Duran Varlıklar ve Özellikleri

Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan daha kısa bir süre içerisinde nakde çevrilmeyecek olan değerlerdir. Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim