Sükna hakkı nedir sorusu dahilinde bu hak, Türk Medeni Kanunu’nun 823. Maddesinde yer almakta olup kişinin bir gayrimenkulün bir kısmında veya tamamında oturabilmesini ifade eder.
Sükna hakkı nedir sorusu dahilinde bu hak, Türk Medeni Kanunu’nun 823. Maddesinde yer almakta olup kişinin bir gayrimenkulün bir kısmında veya tamamında oturabilmesini ifade eder. Tarla ve bahçe gibi taşınmazlarda geçmeyen bu hak yalnızca konutlar için geçerlidir. Her ne kadar kira ile karıştırılabiliyor olsa da bu özellik nedeniyle kiradan ayrılır. Sükna hakkı, başkalarına devredilemez. Bunun yanı sıra miras olarak da bırakılamaz. Peki sükna hakkı tam olarak nedir, özellikleri nelerdir, nasıl kurulur?
Arapça bir kelime olan sükna, temel olarak “oturma hakkı” olarak tanımlanabilir. Bu hak, kişinin gayrimenkulün bir kısmında ya da tamamında oturabilmesini mümkün kılar. Şahsi bir hak olan sükna hakkı nedir sorusu kapsamında, bu hakkın özelliklerini şu şekilde daha detaylı ifade etmek olanaklıdır:
Münhasır oturma hakkı, hak sahibinin ailesiyle birlikte oturmasını mümkün kılar. Burada önemli olan, bu hususun aksine bir durum olmamasıdır. Bunun yanı sıra karışık oturma hakkı çerçevesinde konutun belirli bölümleri, malik ile birlikte kullanılır. Sükna hakkı kapsamında bir diğer başlık müşterek oturma hakkıdır. Bu hak ile birlikte binanın bir kısmında ya da çeşitli odalarında veya tamamında hak sahibi ile kat maliki birlikte oturur.
Sükna hakkının kurulabilmesi için çeşitli işlemlerin tamamlanması gerekir. Bu noktada Tapu Müdürlüğüne gidilmesi gerekir. Burada resmi senet düzenleme koşulu talep edilmekte olup mahkeme düzenlenerek mahkemenin verdiği karar ile işlemler gerçekleştirilir.
Sükna hakkını tesis etmek isteyen bir kişi, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen belgeleri temin etmelidir:
Sükna hakkı nedir sorusu ile yakından ilgili bir diğer soru, bu hakkın devredilip devredilemediğidir. Bu hak, bir başkasına devredilemez. Bunun yanı sıra mirasçılara geçme gibi bir durum da bulunmaz. İlgili hususlar, Türk Medeni Kanunu’nun 823. Maddesinde yer almakta olup sükna hakkının şartları ilgili maddede bulunur.